vrijdag 27 november 2009

Schelde dijk wandeling




De Notelaer is een parel van een neoclassicistisch paviljoen op de Scheldedijk in Hingene, een deelgemeente van Bornem. Het werd gebouwd tussen 1792 en 1797 in opdracht van hertog Wolfgang-Guillaume d’Ursel, naar het ontwerp van de Franse hofarchitect Charles De Wailly. De hertogelijke familie dineerde regelmatig in het paviljoen en gebruikte het als vertrekpunt voor wandelingen in de nabijgelegen polders. Neem zeker even de tijd om dit feeërieke gebouw van dichtbij te bekijken als je er tijdens een wandeling of fietstocht langs de Scheldeoevers voorbijkomt.
De buitenzijde van De Notelaer illustreert de band tussen natuur en cultuur. De ruwe natuursteen op de benedenverdiepingen contrasteert met de meer verfijnde materialen, zoals baksteen, kalkzandsteen en blauwe hardsteen op de bovenverdiepingen. Boven de ramen van de riante gevel aan de Scheldekant prijken fraaie reliëfs die verwijzen naar belangrijke rivieren. Het loont absoluut de moeite om de achthoekige salon à l’italienne te bezoeken. Het prachtige interieur doet je dromen over verfi jnde theekransjes en concerten die hier ooit plaatsvonden. Het salon heeft een schitterende parketvloer, plafond- en muurschilderingen van Antoine Plateau, sierlijke arabesken en hoge spiegels die het Scheldelandschap weerspiegelen.
Sinds de aankoop door de Vlaamse Gemeenschap in 1983 is De Notelaer als Trefpunt aan de Schelde de uitvalsbasis en eindbestemming van menig fietser, wandelaar en architectuur- of interieurspecialist. De jongste 20 jaar zetten de vrijwilligers van vzw De Notelaer zich met hart en ziel in voor de toeristische en inhoudelijke uitbouw van dit monument. Met de bescherming van het omringende landschap in 2000 staan Erfgoed Vlaanderen, samen met de vzw beheerder van De Notelaer, en de Provincie Antwerpen, eigenaar van kasteeldomein d’Ursel, voor de gemeenschappelijke uitdaging om de historische banden tussen het Scheldelandschap, het paviljoen en het kasteel opnieuw aan te halen. In dit kader werd door het VIOE (Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed) een integraal erfgoedonderzoek van De Notelaer en zijn omgeving uitgevoerd.

Geen opmerkingen: